Navigatie
offerte
Inloggen

Geschiedenis van het borduren

Borduren, waaronder we het maken van versieringen met naald en garen op textiel verstaan, bestaat al eeuwen lang. Naar schatting dateren de eerste borduursels op weefsels van 3000 v. Chr. De kunst van het borduren was vroeger echt een mannenaangelegenheid, terwijl het in onze tijd veel meer een bezigheid voor vrouwen is.

Middeleeuwen en Renaissance

In de Middeleeuwen vinden we de oudst geborduurde stoffen, vooral kerkelijke gewaden uit Europa. De gewaden werden geborduurd met gouddraad en voorzien van zeer gedetailleerde en ingewikkelde motieven. Tijdens de Renaissance periode raakte geborduurde kleding steeds meer in trek bij de adel. Het borduren werd zelfs een adellijke hobby. De adellijke lieden droegen rijkversierde geborduurde kleding.

Borduurwerk uit China

Omdat China in die tijd bekend stond om zijn prachtige borduurkunst, werden ook veel borduuropdrachten naar het Oosten gestuurd. In tegenstelling tot landen in Europa en Noord-Afrika, maakten de Chinezen gebruik van zijde stoffen, waardoor het borduurwerk een rijke uitstraling kreeg. Ook werd er het tweezijdig borduren tot perfectie ontwikkeld. Borduurwerk dat op deze manier vervaardigd werd, kon soms jaren in beslag nemen. Tegenwoordig staat China in de wereld nog steeds bekend om het zeer fijne borduurwerk.

17e en 18e eeuw

De 17e en 18e eeuw waren belangrijke tijden voor het borduren. Het bekleden van meubilair met borduurwerk werd erg populair. Doordat er handel gedreven werd met het Verre Oosten, kwamen er Oosterse motieven naar Europa, bijvoorbeeld exotische vogels en bloemen. Door de handel kwamen er ook meerdere materialen beschikbaar.

Verschillende borduurstijlen

In de loop der eeuwen ontwikkelden verschillende landen over de hele wereld hun eigen borduurstijlen. In Slavische landen werden bijvoorbeeld geborduurde jurken voor bruiloften en festivals vervaardigd, waarbij gebruik werd gemaakt van platsteek motieven. In West-Europa was borduurwerk in wol op linnen gebruikelijk, wat onder andere werd toegepast op beddenspreien en wandkleden. Ook Engels borduurwerk is erg bijzonder. Oorspronkelijk was dit witborduurwerk dat bestond uit bloem-, blad-, en rankmotieven die in maderasterren werd uitgevoerd. Later werd dit uitgebreid met platsteek motieven en kniptechnieken.

Uitvinding van de borduurmachine

Halverwege de 19e eeuw werd de borduurmachine uitgevonden, wat belangrijke gevolgen had voor de borduurindustrie en voor diverse crisissen zorgde over heel de wereld. Kerken blijven echter nog altijd een belangrijke opdrachtgever. In Spanje bijvoorbeeld, worden nog altijd mantels geborduurd op de oude manier voor processiebeelden uit de semana santa.

Hurricane borduring op kleding en textiel heeft een luxe, exclusieve uitstraling. Wij borduren op verschillende soorten stoffen met behulp van een modern machinepark. Meer weten over borduren en de mogelijkheden bij Hurricane? Bel: 0348 - 44 44 40.


Hurricane Bedrijfskleding
Handelsweg 1 3481 MJ Harmelen, Netherlands
+31 (0)348-444 44 0 Openingstijden: